powrótdata

Ksylitol, czyli cukier brzozowy?

Ksylitol to naturalna substancja słodząca, wygląda i smakuje jak biały cukier.  Zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, choć nie do końca to jest prawdą. Teraz tylko nieliczni fińscy producenci produkują ksylitol z kory brzozy, czemu zawdzięcza swoją pierwotną nazwę. Obecnie ksylitol w większości pozyskiwany jest z kukurydzy, co nie wpływa na jakość produktu.
Pierwotnie ksylitol przeznaczony był dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny (14 krotnie niższy w porównaniu do cukru), co niewątpliwie jest jego najważniejszą zaletą. Teraz stosowany jest przez coraz większą rzeszę użytkowników, choć jego cena jest wielokrotnie wyższa od zwykłego cukru.
Jego kaloryczność jest niższa o około 40% od cukru w związku z tym polecany jest nie tylko przy cukrzycy, ale także dla osób  z zakłóconą tolerancją glukozy, walczących z otyłością oraz stosujących diety. Ksylitol wykazuje działanie bakteriobójcze, a tym samym zapobiega próchnicy zębów i chorobom dziąseł, zwiększa też przyswajalność wapnia i jest uznany za substancję poprawiającą mineralizację kości i jest polecany dla osób z osteoporozą. Ksylitol nie sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru. Polecany jest osobom, które walczą z takimi schorzeniami i notorycznie muszą odmawiać sobie słodyczy.
Niestety obok tak dużej ilości zalet, ksylitol ma również wady. W małych ilościach jest nieszkodliwy. Nie posiada maksymalnej dawki dziennego spożycia. W większych ilościach może powodować podrażnienia układu pokarmowego (gazy, skurcze, biegunka), w związku z tym należy wprowadzać go do diety stopniowo, zaczynając od bardzo małych dawek, żeby organizm przyzwyczaił się do trawienia ksylitolu. Spowodowane to jest wytwarzaniem zbyt małej ilości enzymów, które go trawią.
Ksylitol nadaje się do ciast i przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich właściwości. W przemyśle spożywczym jest stosowany jako dodatek do żywności, kryje się pod oznakowaniem E967 Najczęściej jest dodawany do gum do żucia, past do zębów i słodyczy.
Uwaga!
Nie należy go podawać zwierzętom (psom i kotom), ponieważ prowadzi on do poważnych uszkodzeń wątroby, a nawet śmierci.

Z Wikipedii: Ksylitol, cukier brzozowy – organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy.

Bądźmy w stałym kontakcie.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu

Newsletter  kliknij ten link

powrót