powrót27 styczeń 2018

Wegetariański pasztet z soczewicy

wegetriański pasztet

Dzisiaj proponuję przepis na bardzo smaczny i prosty pasztet wegetariański.
Do zrobienia pasztetu potrzebujemy:
- soczewicę - 1 opakowanie 400g
- 2 średnie cebule
- 3 - 4 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 małą pietruszkę
- 1/4 selera
- 1/2 świeżej papryki
- 4 jajka
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, kurkumę, słodką i ostrą paprykę
Soczewicę kilka razy należy wypłukać, a następnie ugotować. Od momentu od zagotowania potrzebuje jakieś 20 minut. Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowy i soczewicę. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy, natkę pietruszki i odstawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka, mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Gotowe!

pasztet z soczewicyZ tego przepisu była pełna foremka o wymiarach 12 x 30 cm.

Bądźmy w stałym kontakcie.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu

Newsletter  kliknij ten link

powrót