powrót4 marca 2018

Fajne babki - babka płesznik i babka jajowata - warto je znać!

Nasiona tych roślin to bogate źródło błonnika. Jeśli jeszcze dzisiaj nie znasz babki płesznik czy babki jajowatej, to czas na trochę przydatnych informacji.babka jajowata płesznik

Babka płesznik to roślina pochodząca z rejonów Morze Śródziemnego, wschodniej Afryki i zachodniej Azji. Komercyjne uprawy znajdują się Hiszpanii, Francji, Indiach i Pakistanie. W Polsce jest uprawiana w bardzo małych ilościach. Do celów leczniczych wykorzystywane są nasiona tej rośliny. Jej właściwości są bardzo podobne do właściwości siemienia lnianego. Babka płesznik była od dawna wykorzystywana w medycynie ludowej, jako naturalny lek wykrztuśny i przeciwkaszlowy, na bóle reumatyczne, na schorzenia związane z chorobami jelit.
Nasiona babki płesznik są bogate w błonnik, zawierają związki, które w kontakcie z wodą pęcznieją. Nasiona po spożyciu trafiają w niezmienionej formie do jelit, a co za tym idzie pobudzają je do pracy, zapobiegając w ten sposób zaleganiu zanieczyszczeń w jelitach.
Szczególnie polecana jest:
- przy biegunkach i zaparciach,
- hemoroidach, ponieważ łagodzi świąd, pieczenie i krwawienie,
- reguluje poziom cukru we krwi - szczególnie w cukrzycy typu II,
- osłonowo przy podrażnieniach jelit (np. u osób z zespołem jelita drażliwego lub chorobą wrzodową),
- przy odchudzaniu - błonnik łagodzi uczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczów,
- przy podrażnieniach skóry - sporządza się napar o właściwościach nawilżających i odżywczych - polecany dla osób z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry, przy leczeniu trądziku,
- obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia odporność.
Nosi nazwę błonnika witalnego.
W przemyśle spożywczym stosowana jest jako zagęstnik.

Babka jajowata to roślina pochodząca z Hiszpanii i Wysp Kanaryjskich. Uprawiana również w Brazylii, USA, Indiach i Pakistanie. W Polsce możemy ją spotkać na polach i łąkach.
Podobnie jak babka płesznik, ceniona jest jako bogate źródło błonnika, ale w tym przypadku wykorzystywane są zarówno jej nasiona, łupiny i łuski. Jej właściwości lecznicze są bardzo podobne do właściwości baki płesznik.
Nasiona i łuski wykorzystywane są w ziołolecznictwie, stanowią składniki leków, zawiesin, kremów i kosmetyków pielęgnacyjnych.
Babki jajowatej nie należy spożywać bez wcześniejszego namoczenia, ponieważ może to doprowadzić do zablokowania jelit. Nie powinny jej stosować osoby z patologicznym zwężeniem jelit oraz niedrożnością jelit.
Jej spożywanie wpływa na:
- poprawę samopoczucia, koncentrację,
- obniża ciśnienie krwi i pomaga przywrócić optymalny poziom cholesterolu,
- obniża ryzyko zachorowań na raka i chorobę wieńcową serca,
- oczyszcza wątrobę.
Można stosować ją jako dodatek do jogurtów i mleka.

Mieszankę babki płesznik i babki jajowatej możemy spotkać pod nazwą "błonnik witalny". Zwykle w jego składzie znajduje się - babka płesznik nasiona 80%, babka jajowata łupina 20%.

Żadnego z wymienionych produktów nie należy podawać niemowlętom i dzieciom oraz osobom z problemami

Nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować u osób, które wcześniej przeszły operacje jelit lub mają anomalia anatomiczne, w stanach skurczowych lub niedrożności jelit, bólach brzucha o nieznanej przyczynie, nudnościach i wymiotach.

Bądźmy w stałym kontakcie.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu

Newsletter  kliknij ten link

powrót