powrót5 październik 2017

Eko być, eko żyć

Eko i bio to bardzo popularne trendy w codziennym życiu. Kupujemy produkty tak oznakowane, ale czy wiemy co oznaczają te skróty? Eko, to skrócona forma wyrazu „ekologiczny”, czyli bezpieczny dla środowiska, wyprodukowany ze składników naturalnych, a Bio oznacza naturalny, organiczny, czysty ekologicznie. Czyli możemy uznać,  że pomiędzy eko a bio możemy postawić znak równości.
Producent może nazwać swoją żywność "eko" lub "bio" wtedy, kiedy w co najmniej 95% wyprodukuje ją metodami ekologicznymi. Ważne jest, by ziemia do takiej uprawy była czysta, więc odpadają uprawy przydrożne, a preferowane są regiony dzikie, gdzie przemysł jest bardzo daleko.

eko2.jpg

Eko uprawa polega na uprawie warzyw i owoców na niewielkich areałach sąsiadujących ze sobą, na których stosuje się płodozmian, żeby chronić glebę przed wyjałowieniem. Ważne jest aby używane były  tylko naturalne nawozy, czyli obornik i kompost pochodzący również z ekologicznego gospodarstwa. Wtedy jest dobrze, żeby w jednym miejscu były hodowane zwierzęta i uprawiane rośliny w ściśle określony sposób, bez zastosowania przemysłowych pasz, antybiotyków czy hormonów.
Takie produkty trafiają do sklepów, ale nie dajmy się zwieść etykietom, bo nie każdy produkt z dopiskiem eko faktycznie nim jest. Gwarantem certyfikatu eko  jest zielony listek z 12 gwiazdkami umieszczony na opakowaniu.

O certyfikat, który uprawnia do umieszczenia  znaku bio i eko producenci ubiegają się u jednostek certyfikujących, nad którymi kontrolę sprawuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przed przyznaniem certyfikatu, sprawdzane jest czy producent zachowuje określone standardy, jeżeli wszystko się zgadza, wydawany jest certyfikat i raz na rok przeprowadzana jest kontrola, która ma na celu sprawdzanie czy osiągnięta jakość jest stale utrzymywana.

Bądźmy w stałym kontakcie.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu

Newsletter  kliknij ten link

powrót