powrót14 październik 2017

Kiełki - dlaczego?

Nikt już dzisiaj nie polemizuje z poglądem, który mówi, że witaminy i fitoskładniki są źródłem zdrowia. Że świeże owoce i warzywa są bardziej wartościowe, niż te przechowywane. Żywność nieprzetworzona jest lepsza, niż ta poddana obróbce i zakonserwowana.

Mało kto ma czas i możliwości wypiekania w domu chleba z mąki orkiszowej, nie mamy zwykle na balkonie własnej ekologicznej marchewki. Nie wyobrażam sobie też, że w wannie miałby mieszkać mały tucznik na ekologiczną szynkę.eko2.jpg

Co w takim razie jeść?
Czy korzystać z supermarketu, z masowego i jednocześnie taniego dostępu do żywności? A może zapłacić jak się należy w sklepie ze zdrową żywnością? A może równowaga, jak ją osiągnąć?

Jeśli miałbyś dodać do swojej diety tylko jedno wartościowe pożywienie, co to powinno być? A może kiełki?

Kiełki - to prawdziwe dobrodziejstwo.  To cud natury, przed wiekami stworzony i zaplanowany dla nas, na dzisiejsze czasy.

Ale, na czym polega cudowność kiełków?
Roślina ma w swoim życiu jedno najważniejsze zadanie. Skupia się na nim wyjątkowo solidnie i podporządkowuje całe swoje życie tylko temu jednemu celowi. Jest nim przedłużenie swojego gatunku i wydanie nasion. W nasieniu nagromadzone jest wszystko to co jest najlepsze, to co jest potrzebne, aby nowa roślina miała dobry start w życiu.

Więc może jedzmy nasiona. To dobry pomysł. Jadamy orzechy, fasolę, chleb.
Jednak jest coś znacznie lepszego. Gdy nowa roślina zaczyna życie powstaje zupełnie nowa jakość. Powstaje zarówno sama roślina, ale również specjalne mikro środowisko, mała otoczka w której ona startuje. W trakcie kiełkowania staje się prawdziwy biochemiczny cud, który zanika gdy roślina podejmie samodzielne życie. To niezwykłe nagromadzenie składników pokarmowych, witamin, antyoksydantów, enzymów, mikroelementów. To chwila kiedy ilość witamin, i potrzebnych nam fitoskładników przekracza wielokrotnie normy określane dla dorosłych roślin. Dla przykładu: w kiełkach brokuła ilość  zapobiegającego rakowi sulforafanu przekracza normę dla dorosłych roślin ponad 20 - krotnie.

z Wikipedii: "Sulforafan – siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, powstający w wyniku rozpadu glukozynolanu, będący czynnikiem chemoprewencyjnym. Wspomaga usuwanie z ciała toksyn i substancji kancerogennych."

Bądźmy w stałym kontakcie.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10% rabatu

Newsletter  kliknij ten link

powrót