Mieszanka Chińska nasiona na kiełki 40g TORAF Zobacz większe

Mieszanka Chińska nasiona na kiełki 40g TORAF

4091

New product

Mieszanka chińska skomponowana jest z gatunków będących częstym dodatkiem w potrawach kuchni azjatyckiej.

Więcej szczegółów

2 szt.

2,35 zł brutto

Więcej informacji

Mieszanka chińska skomponowana jest z gatunków będących częstym dodatkiem w potrawach kuchni azjatyckiej. W skład mieszanki wchodzą gatunki będące nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecana w szczególności kobietom w ciąży.

Kiełki świetnie smakują przyrządzone na patelni z niewielką ilością oleju, jako dodatek do potraw z ryżu lub jako samodzielne danie.

Skład mieszanki:
Lens culinaris (soczewica jadalna)-25%
Pisum sativum (groch zwyczajny)-25%
Cicer arietinum (ciecierzyca pospolita)-20%
Vigna angularis (fasola adzuki)-15%
Vigna radiata (fasola mung)-15%

Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-7 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest ich produkcja w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nienasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1 cm, po 4-7 dniach.

 

Produkty powiązane