Mieszanka Łagodna nasiona na kiełki 20g eko TORAF Zobacz większe

Mieszanka Łagodna nasiona na kiełki 20g eko TORAF

4090

New product

Kiełki są zasobne we wszystkie, najbardziej wartościowe substancje, minerały, aminokwasy i witaminy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen).

Więcej szczegółów

16 szt.

2,30 zł brutto

Więcej informacji

Kiełki są zasobne we wszystkie, najbardziej wartościowe substancje, minerały, aminokwasy i witaminy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen).

Regularne spożywanie kiełków obniża ilość złego cholesterolu (działa antymiażdżycowo), reguluje procesy trawienne. Kiełki zawierają związki, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom.

Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych.

Skład mieszanki:
- 30% Lucerna, Medicago sativa
- 10% Soczewica jasna, Lens culinaris
- 5% Soczewica zielona, Lens culinaris
- 5% Soczewica czerwona, Lens culinaris
- 40% Fasola Mung, Vigna radiata
- 5% Rzodkiew, Raphanus sativus
- 5% Rzodkiewka, Raphanus sativus sativus

Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest ich produkcja w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18°C), nienasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1 cm, po 3-6 dniach.

Produkty powiązane