Podkategorie
W kiełkach brokułu znajdują się między innymi: witamina C, PP, wapń, magnez, potas, sód. Świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek, wykazują pozytywne działanie na serce, nerwy, skórę, krew i mózg, chronią przed wieloma chorobami, odmładzają i odchudzają.
Kiełki nasion brokułu są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A,C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających.
Kiełki buraka charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Polecane szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb.
Nasiona cebuli bogate są w witaminę C, siarkę, cynk oraz mangan. Kiełki cebuli mają lekko ostry smak.
Kiełki Fasoli Mung smak: lekko kwaskowaty
Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy.
Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki.
WIESIOŁEK nasiona na kiełki są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B.
Fasola Adzuki powszechnie uprawiana jest w Japonii, Chinach i Korei. Jej kiełki stanowią bogate źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i wielu witamin.
Fasola adzuki podobna jest w smaku do fasoli mung. Jej czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje prozdrowotne i odchudzające właściwości.
Kiełki fasoli dostarczają cennego białka, które jest budulcem i surowcem energetycznym dla organizmu.
Fasola Mung należy do najważniejszych warzyw strączkowych Chin i jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo smaczne i jędrne.
Fasola Mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek.
Kiełki gorczycy charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Zawierają w swoim składzie fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych oraz uzupełniają braki witaminy
Nasiona na kiełki - Gorczyca 20 g Świeże kiełki nasion mają wyjątkowo wysoką wartość odżywczą.
Kiełki gorczycy zawierają liczne witaminy z grupy A, B1, B2 i C, oraz duże ilości siarki, fosforu, potasu i żelaza.
W kiełkach grochu znajdują się między innymi witaminy A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia. Zawierają dużo lizyny ( substancję rozpuszczającą złogi cholesterolu), maja więc właściwości antymiażdżycowe i odmładzające, poprawiają koncentrację oraz wspomagają organizm w walce z przeziębieniami.