4 marca 2018
Nasiona tych roślin to bogate źródło błonnika. Jeśli jeszcze dzisiaj nie znasz babki płesznik czy babki jajowatej, to czas na trochę przydatnych informacji ... czytaj więcej
8 luty 2018
Czy pomyślałeś już o prezencie dla ukochanej osoby na Walentynki? Jeśli nie, to już ostatni dzwonek na zakupy w sieci! Jeśli nie pomyślisz o tym dzisiaj, to 14 lutego pozostanie już tylko odwiedzenie najbliższego sklepu i wybranie jakiś słodkości w ładnym "serduszkowym" opakowaniu. To też miły prezent, ale mający coraz więcej przeciwników - bo słodki, bo niezdrowy, bo zęby, bo jestem na diecie ... czytaj więcej
27 styczeń 2018
Dzisiaj proponuję przepis na bardzo smaczny i prosty pasztet wegetariański.
Do zrobienia pasztetu potrzebujemy:
- soczewicę - 1 opakowanie 400g
- 2 średnie cebule
- 3 - 4 marchewki
- 1 ząbek czosnku ... czytaj więcej
19 styczeń 2018
Kiełki rzodkiewki to znane i lubiane kiełki warzyw, o ostrym, charakterystycznym i znanym każdemu smaku. W smaku przypominają korzeń rzodkiewki. Bardzo proste w domowej hodowli, szybko kiełkują i bardzo szybko można je jeść. W 3 - 4 dniu od momentu wysiania są gotowe do spożycia, zależy to od warunków panujących w mieszkaniu,.
Kiełki rzodkiewki są bogate w witaminy: A, B1, B2, B3, C, E oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarkę, potas, fosfor, miedź i mangan. Dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest odpowiedzialna ... czytaj więcej
15 styczeń 2018
Ksylitol to naturalna substancja słodząca, wygląda i smakuje jak biały cukier. Zwyczajowo nazywany cukrem brzozowym, choć nie do końca to jest prawdą. Teraz tylko nieliczni fińscy producenci produkują ksylitol z kory brzozy, czemu zawdzięcza swoją pierwotną nazwę. Obecnie ksylitol w większości pozyskiwany jest z kukurydzy, co nie wpływa na jakość produktu.
Pierwotnie ksylitol przeznaczony był dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny (14 krotnie niższy w porównaniu do cukru), co niewątpliwie jest jego najważniejszą zaletą. Teraz stosowany jest przez coraz większą rzeszę użytkowników, choć jego cena jest wielokrotnie ... czytaj więcej
15 listopad 2017
Choć jesień jeszcze się nie skończyła nam w głowie już tylko święta, porządki, ozdoby, choinka, prezenty...
Zatrzymajmy się jeszcze chwilę przy jesieni i jakże cennych jej darach - dyniach.
W mojej spiżarni jest jeszcze kilka sztuk dyni ... czytaj więcej
15 listopad 2017
Czarny piątek wyprzedaży to istna gratka dla kupujących. 24 listopad 2017 to ten dzień.
Nasz sklep też bierze udział w tym "szaleństwie" . Wprawdzie przez cały czas mamy naprawdę niskie ceny i nie możemy bardzo zaszaleć ale dla amatorów zdrowego trybu życia mamy na ten dzień przygotowany prezent ... czytaj więcej
03 listopad 2017
Ładna i ciepła pogoda dawno się skończyła, a nas dopadły już pierwsze przeziębienia. Może nasze herbaciane propozycje skłonią Was do wypróbowania kilku "babcinych" sposobów na walkę z przeziębieniem, chrypą i innymi chorobami, które w zimie tak chętnie nas atakują. Takie zapomniane sposoby mogą być bardzo smaczne, skłaniające do chwili wypoczynku i relaksu. A dziś początek weekendu!
Jest dość duży wybór herbat, które ze względu na swój skład ... czytaj więcej
14 październik 2017
Nikt już dzisiaj nie polemizuje z poglądem, który mówi, że witaminy i fitoskładniki są źródłem zdrowia. Że świeże owoce i warzywa są bardziej wartościowe, niż te przechowywane. Żywność nieprzetworzona jest lepsza, niż ta poddana obróbce i zakonserwowana.
Mało kto ma czas i możliwości wypiekania w domu chleba z mąki orkiszowej, nie mamy zwykle na balkonie własnej ekologicznej marchewki. Nie wyobrażam sobie też, że w wannie miałby mieszkać mały tucznik na ekologiczną szynkę ... czytaj więcej
5 październik 2017
Eko i bio to bardzo popularne trendy w codziennym życiu. Kupujemy produkty tak oznakowane, ale czy wiemy co oznaczają te skróty? Eko, to skrócona forma wyrazu „ekologiczny”, czyli bezpieczny dla środowiska, wyprodukowany ze składników naturalnych, a Bio oznacza naturalny, organiczny, czysty ekologicznie. Czyli możemy uznać, że pomiędzy eko a bio możemy postawić znak równości.
Producent może nazwać swoją żywność "eko" lub "bio" wtedy, kiedy w co najmniej 95% wyprodukuje ją metodami ekologicznymi. Ważne jest, by ziemia do takiej uprawy była czysta, więc odpadają uprawy przydrożne, a preferowane są regiony dzikie, gdzie przemysł jest bardzo daleko ... czytaj więcej