4096
New product
Kiełki słonecznika doskonale nadają się do sporządzenia surówek, sałatek, jako smaczny dodatek do kanapek.
10 Przedmiot szt.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kiełki słonecznika doskonale nadają się do sporządzenia surówek, sałatek, jako smaczny dodatek do kanapek. Chętnie spożywane ze względu na zawartość cennych witamin (A, C, D, PP), składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych (magnez, cynk, żelazo, sole wapnia). Pozytywnie wpływają na przemiany materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest ich produkcja w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18°C), nienasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2-3 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości po około 3-6 dniach.