Drożdże winiarskie Bordeaux 20ml BIOWIN Zobacz większe

Drożdże winiarskie Bordeaux 20ml BIOWIN

4783

New product

Szlachetne drożdże w płynie do win domowych, pojemność 20 ml. Bordeaux - do win czerwonych stołowych; owoców takich jak czarne jagody czy winogrono.

Więcej szczegółów

6 szt.

Dostępny

2,80 zł brutto

Więcej informacji

Szlachetne drożdże w płynie do win domowych, pojemność 20 ml. Bordeaux - do win czerwonych stołowych; owoców takich jak czarne jagody czy winogrono.

Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom - konkretniej dużej grupie drożdzy należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.

Drożdże oferowane są w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym; il. 20ml. Widać je w saszetce w postaci jasno brązowego osadu. Przed przystąpieniem do ich użycia należy saszetkę dobrze wstrząsnąć, aby płyn stał się mętny.

Pojedyncza dawka po namnożeniu wystarcza na przygotowanie do 25l wina.

Drożdze w płynnej zawiesinie posiadają wszelkie zaświadczenia przedstawiające ich wysoką jakość. Szczepy pochodzą z najbardziej renomowanych instytutów mikrobiologii w Polsce, są organizmami mezofilnymi, czyli namnażającymi się w przedziale temperatur od 18 do 30C.

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich:
- tolerancja na alkohol ok. 14-18%
- odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników
- wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu
- prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
- gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane
- trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet

Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich:
- tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%
- mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np. wino z aronii
- prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca
- gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom
- barwa wina często jest nietrwała
- smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku

Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, nienarażonym na działanie promieni słonecznych.