4796
New product
1 Przedmiot szt.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Balony szklane wąskootworowe przeznaczone do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa , zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
Szkło, z którego wykonane są balony jest szkłem sodowym posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
Korki dopasowane do balonu o pojemności 25L
- korek gumowy o średnicy 43
mm, z otworem na rurkę fermentacyjną ( szklaną lub plastikową).
- korek z
korka o średnicy 45 mm, bez otworu do zamknięcia balonu
- kaptur/korek
gumowy
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom
termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka
temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w
letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np.pirosiarczyn
potasu
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość
"podpatrywania" procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane
jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym,
następnie po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców, prowadzenie dalszej
fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże
naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu, mniej szczelnym,
czopem z waty, co zapobiega jego ewentualnemu pęknięciu.
Zdjęcie ma charakter poglądowy.