4785
New product
8 Przedmiot szt.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Szlachetne drożdże w płynie do win domowych - pojemność 20ml. Portwein - do win białych i czerwonych deserowych; owoców takich jak wiśnie, jeżyny, porzeczki czarne i białe.
Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom - konkretniej dużej grupie drożdzy należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.
Drożdże oferowane są w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym; il. 20ml. Widać je w saszetce w postaci jasno brązowego osadu. Przed przystąpieniem do ich użycia należy saszetkę dobrze wstrząsnąć, aby płyn stał się mętny.
Pojedyncza dawka po namnożeniu wystarcza na przygotowanie do 25l wina.
Drożdze w płynnej zawiesinie posiadają wszelkie zaświadczenia przedstawiające ich wysoką jakość. Szczepy pochodzą z najbardziej renomowanych instytutów mikrobiologii w Polsce, są organizmami mezofilnymi, czyli namnażającymi się w przedziale temperatur od 18 do 30C.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich:
- tolerancja na alkohol ok.
14-18%
- odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne),
dwutlenku węgla, garbników
- wytrzymują większe stężenia siarki np. po
użyciu pirosiarczynu potasu
- prowadzony przez nie proces fermentacji jest
szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń
- gotowe wino jest stabilne
i dobrze odfermentowane
- trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich:
- tolerancja na
alkohol jedynie do ok. 10%
- mała odporność na kwasy, większe stężenia
cukru, duże ilości garbników np. wino z aronii
- prowadzona przez nie
fermentacja nie przebiega do końca
- gotowe wino często jest niestabilne,
ulega łatwo zakażeniom
- barwa wina często jest nietrwała
- smak i
aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, nienarażonym na działanie promieni słonecznych.