Drożdże winiarskie suszone FERMIVIN 7g Zobacz większe

Drożdże winiarskie suszone FERMIVIN 7g

4653

New product

3 szt.

2,99 zł brutto

Więcej informacji

Aktywne suszone drożdże winiarskie fermentujące nawet w trudnych warunkach. Drożdże do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do około 14%.

 

Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il.7g.

Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.

 

W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej.

 

 

Zalety szlachetnych drożdży winiarskich           

- tolerancja na alkohol ok. 14-18%

- odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników

- wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu

- prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń

- gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane

- trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet

 

Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich       

- tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10%

- mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np.: wino z aronii

- prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca

- gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom

- barwa wina często jest nietrwała

- smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku