1826
New product
63 Przedmiot szt.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Są to tzw. korki naturalne, aglomerowane (naturalny korek, pokruszony, a
następnie uformowany w kształt walca), o 24x38 mm
Przy użyciu korkownicy,
można nimi zakorkować każdą butelkę.
Użytkowanie:
Wszystkie rodzaje korków z korka należy odpowiednio przygotować do
korkowania. Zaniechanie tej czynności może prowadzić do uszkodzenia korków lub
korkownicy. W warunkach domowych korki wystarczy zanurzyć na ok. 3 minut w
gorącej wodzie lub umieścić pod przykryciem nad wrzątkiem. Dzięki temu będą one
bardziej plastyczne, co ułatwi korkowanie
butelek.
UWAGA:
Należy pamiętać, aby nie "nawilżać"
korków zbyt długo, gdyż może to spowodować ich uszkodzenie.
Po zakorkowaniu,
butelki powinny jedną dobę pozostać w pozycji pionowej. Pozwoli to na
dopasowanie się korka do wewnętrznej ściany szyjki butelki. Następnie
umieszczamy butelki w pozycji poziomej, co z kolei zapobiega wysuszaniu korka
(wino "obmywa" korek) i zapewnia właściwą wymianę gazową między wnętrzem
butelki, a otoczeniem. Po dwóch, trzech dniach należy sprawdzić czy korki nie
przeciekają. Jeśli zauważymy wyciek, konieczne będzie wymienienie korka na
nowy.
Szerokość produktu: 2.4cm
Głębokość produktu:
2.4cm
Wysokość produktu:
3.8cm